Veelgestelde vragen

Ik heb een nieuwe computer. Kan en mag ik Microsoft Office van mijn oude computer hier op installeren?

Dat is afhankelijk van de versie Office welke u heeft. Indien u een zogeheten OEM versie heeft is dit niet mogelijk en toegestaan. Deze versie wordt vooraf door de fabrikant of uw leverancier op de computer geïnstalleerd. Om deze software te kunnen gebruiken dient u een activatie code aan te schaffen die éénmalig te gebruiken is. Na activatie kunt u deze niet meer opnieuw op een andere computer gebruiken. Het voordeel van deze versie is dat deze relatief goedkoop is. U betaalt ongeveer één derde van de prijs van een standaard pakket. Deze volledige versie kan en mag u wel op een andere computer installeren, mits u de software van de oude computer verwijdert.

Hoe aan te melden op een computer

Wanneer een computer deel uit maakt van een bedrijfsnetwerk zijn er twee soorten gebruikers op een computer:

A) Lokale gebruikers met toegang tot de computer.
B) Netwerk gebruikers, met toegang tot de computer en het netwerk.

Wanneer er alleen een gebruikersnaam met wachtwoord wordt ingegeven, dan zal getracht worden de gebruiker aan te melden op de lokale computer. Indien dat niet lukt, dan zal worden gezocht naar een gebruiker met de betreffende naam op het netwerk.

Door het plaatsen van of de naam van de lokale computer, of die van het netwerk voor de gebruikersnaam en hiervan gescheiden door een zogeheten backslash (\) kan dit standaard gedrag worden beïnvloed.

Zo zal netwerk\gebruiker de gebruiker aan proberen te melden op het netwerk en pc\gebruiker probeert de gebruiker aan te melden op de lokale computer. Uiteraard dient u de woorden netwerk, pc en gebruiker daarbij te vervangen door respectievelijk de naam van uw bedrijfsnetwerk bij aanmelden op het netwerk, uw computernaam bij aanmelden op uw computer en uw inlog gebruikersnaam voor uw gebruikersnaam.
Bijvoorbeeld gisek\RDG om de gebruiker rdg aan te melden op het netwerk van Gisek Services

Waarom zou ik OEM software aanschaffen?

OEM software wordt vooraf door de fabrikant of leverancier op uw computer geïnstalleerd. Om deze te kunnen gebruiken heeft u een geldige licentie code nodig, die in de software ingegeven dient te worden voor activatie. Deze software hoort daarmee bij uw computer en kan en mag niet op een andere computer worden geïnstalleerd. Dat lijkt een nadeel, maar de prijs van deze software is gemiddeld één derde van die van de standaard versie waarbij dit wel mogelijk is. En gemiddeld om de 2 a 3 jaar komt er weer een nieuwe versie uit en de gemiddelde levensduur van een computer is tussen de 3 en 5 jaar. Door gebruik te maken van de relatief lage prijs van OEM software kunt u toch bij de aanschaf van een nieuwe computer gebruik maken van de meest recente software zonder financiële nadelen. Immers een standaard pakket dient u minimaal 4 generaties computers te blijven gebruiken om er economische voordeel aan te hebben. Dan werkt u met software van ongeveer 15 jaar oud.

Kan ik OEM software op alle Windows besturingssystemen gebruiken?

Nee, helaas is dit niet mogelijk. Omdat OEM software verbonden is met de computer hardware en deze maximaal door één gebruiker gelijktijdig gebruikt mag worden kan deze software niet geïnstalleerd worden op besturingssystemen waarbij er met meerdere gebruikers gelijktijdig met de software gewerkt kan worden. Zogeheten Terminal Server omgevingen, daar kan alleen gebruik gemaakt worden van de zakelijke volume licenties.